Σύντομο Ιστορικό Συνδέσμου
Η ίδρυση του Συνδέσμου Κρήτης τοποθετείται χρονικά στις 28-01-1981 με τα αρχικά ιδρυτικά μέλη να αριθμούν 27. Μεταξύ αυτών οι κ.κ. Παπακαλιάτης Μανώλης, Ράλλης Γιάννης, Χαλκιαδάκης Νίκος, Δραμυτινός Αλέξανδρος, Τούλης Δημήτρης κ.α.. Η αρχική ονομασία του Συνδέσμου ήταν «Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Διαιτητών Καλαθόσφαιρας Ηρακλείου – Σ.Ε.Δ.Κ.Η.» Στις 08 Ιουλίου 1981 εκλέγεται το πρώτο Δ.Σ. και Πρόεδρος αναλαμβάνει ο κ. Παπακαλιάτης.

Το 1982, ο Σύνδεσμος αποκτά τους 3 πρώτους αξιολογημένους του διαιτητές στη Β’ (*) εθνική (κ.κ. Παπακαλιάτης Μανώλης, Χαλκιαδάκης Νίκος, Τούλης Δημήτρης)

Τα επόμενα έτη ακολουθούν άλλες αξιολογήσεις και το 1986 η Κρήτη αποκτά τον πρώτο της διαιτητή στην Α’ εθνική κατηγορία (Ράλλης Γ). Το καλοκαίρι του ίδιου έτους (πλέον διαχωρίζεται η Γ’ εθνική) αξιολογείται ο κ. Μαγκανάς απ’ ευθείας από το τοπικό στη Β’ Εθνική!

Το Μάρτιο του 1987 μετά από παραίτηση του Προέδρου, τη θέση του αναλαμβάνει ο κ. Χαλκιαδάκης Νίκος. Το Σεπτέμβριο του 1987 εκλέγεται νέο ΔΣ και πρόεδρος αναλαμβάνει ο κ. Ευαγγελινός Δημήτρης.

Τον Απρίλιο του 1988, ο σύνδεσμος προτείνει τη συμμετοχή του Γιάννη Ράλλη στο προστάζ FIBA της Ρουμανίας. Παρά την επιτυχία του Ράλλη στις εξετάσεις, η ΟΔΚΕ δεν τον συμπεριλαμβάνει στη λίστα που αποστέλλει στη FIBA. Τον Οκτώβριο του 1989, λόγω επαναλαμβανόμενου παραγκωνισμού των διαιτητών του συνδέσμου στους ορισμούς εθνικών πρωταθλημάτων αλλά και της γενικότερης αντιμετώπισης των κρητικών διαιτητών από την ΟΔΚΕ, απειλείται το κλείσιμο του ΣΕ.Δ.Κ.Η. και η παράδοση της σφραγίδας στην Ομοσπονδία.

Τον Μάϊο του 1990 ο σύνδεσμος προτείνει και πάλι το Γιάννη Ράλλη για συμμετοχή στο προστάζ της FIBA στην Αττάλεια της Τουρκίας. Μετά την ολοκλήρωση του προστάζ, η Κρήτη αποκτά τον 1ο διεθνή διαιτητή της. Στο διάστημα 11/1990 έως 08/1995 ουσιαστικά μεταβάλλεται (σχεδόν κάθε χρονιά) η λίστα των αξιολογημένων διαιτητών με βασικά στοιχεία την απόκτηση - το 1995 - τρίτου διαιτητή (Σκανδαλάκης Π.) στην Α’ κατηγορία (Α2) μετά τους κ.κ. Ράλλη και Μαγκανά. Στις 04 Σεπτεμβρίου 1995, την προεδρία του Συνδέσμου αναλαμβάνει ο κ. Ράλλης. Η θητεία του θα διαρκέσει συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο του 1997. Στις 06 Μαρτίου 1997, την προεδρία του Συνδέσμου αναλαμβάνει ο κ. Μαγκανάς Ανδρέας.

Το Φεβρουάριο του 2000, με τροποποίηση του καταστατικού, η επωνυμία του Συνδέσμου αποκτά τη σημερινή της μορφή ως «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΣΥ.Δ.ΚΑ.Κ.» Στις 30 Μαϊου 2000, ο ΣΥΔΚΑΚ αποκτά, για πρώτη φορά, εκπροσώπηση στο ΔΣ της ΟΔΚΕ καθώς εκλέγεται ως μέλος ο κ. Ναλετάκης Μάρκος. Στις 17 Μαίου 2001, ο ΣΥΔΚΑΚ αποφασίζει για πρώτη φορά τη συμμετοχή διαιτητή (με έξοδα του κ. Ράλλη) στο camp που διοργανώνει ο πρώην διεθνής διαιτητής κ. Richardson στην Αγγλία. Έκτοτε, η ανά διετία αποστολή ενός διαιτητή στο εν λόγω camp έγινε θεσμός. Στις 12 Οκτωβρίου 2004, μετά από 8,5 έτη στον προεδρικό θώκο, ο κ. Μαγκανάς επιλέγεται ως μέλος της ΚΕΔ/ΕΟΚ και υποβάλλει την παραίτησή του από το ΔΣ του ΣΥΔΚΑΚ. Νέος Πρόεδρος αναλαμβάνει ο κ. Μαχαιριανάκης Μιχάλης ο οποίος μέχρι και σήμερα ηγείται του Συνδέσμου.

Στις 17 Οκτωβρίου 2004, το μέλος μας κ. Ναλετάκης επανεκλέγεται στο ΔΣ της ΟΔΚΕ και λαμβάνει τη θέση του Γεν. Γραμματέα. Αυτή τη στιγμή και μετά την ενσωμάτωση 27 νέων μελών που αποφοίτησαν από την πρόσφατη σχολή διαιτησίας (04/2005), τα ενεργά μέλη του Συνδέσμου μας αριθμούν 63 συνολικά. Οι αξιολογημένοι εξ’ αυτών ανέρχονται σε 4 - Α’ Εθνικής κατηγορίας, 6 - Β’ Εθνικής κατηγορίας και 5 Γ’ Εθνικής κατηγορίας.